Kuvagalleria

RUK:n kurssien kaikki upseerioppilaat vierailevat salpalinjalla,jossa yhdistyksellämme on lottapiste,missä jaetaan tietoa salpalinjan rakennustyömailla työskennelleiden lottien toiminnasta.
Kenttäkeittiömme vihki käyttöön Ville Haapasalo Virolahden Vaahterikonkankaalla. Soppatykki on vuokrattavissa.
Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Ylämaalla 4.6.21. Ennen kokousta ohjelmallinen tilaisuus kukkienlaskuineen sankarihaudoilla. Pro patria paadessa on kahden sota-aikana junaturmassa menehtyneen lotan nimet. Heitä muistimme ja myös sankaristille ja Mannerheim-ristin ritari Toivo Kirpun muistolaatalle kukat. Kokous sujui leppoisissa tunnelmissa ja suunnitelmia teimme loppuvuodeksi ja toivottavasti ne pystytään toteuttamaan. Hallituksen pj:na jatkaa Terttu Ravi,sihteerinä Paula Ahola,varapj Jaakko Lappi ja jäsenet Armi Karjalainen,Liisa Karjalainen ja Jaana Korjus. Uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Mikaela Tervonen-Takala. Tilit tekee Tuula Joenpolvi ja toiminnantarkastajana jatkaa Marita Marttila. Lauluryhmämme esiintyi sankarihaudoilla.
Lottakirja-päivä Virojoen kirjastolla sujui leppoisissa kesäisissä tunnelmissa. Kirjaston esille laittamat kirjat herättivät kiinnostusta ja keskusteluakin. Kahvi maistui Aitolahden rusinapitkon ja siirappipiparien kera upeista Lotta Svärd mukeista. Mukana oli uusin kunniajäsenemme Siru ja juttua riitti ja taidettiinhan me hieman laulellakin! Pj lupautui tekemään listaa lottakirjallisuudesta. Kiitos kirjastolle yhteistyöstä ja kaikille mukana olleille talkoolaisille ja vieraille lämpöiset kiitokset !

Eversti Kempin muistomerkki Haminan Lupinlahdella everstin syntymäkodin paikalla on yhdistyksemme hallinnassa ja hoidossa.

Maskottimme lottanukke Rauhan nimipäiviä vietetään vuosittain joulukuun lopulla Rauhan päivän tienoilla. Käydään läpi mennyttä vuotta ja suunnitellaan tulevaa.

Pidämme tilauksesta korvike-esittelyä ja mahdollisuuksien mukaan myös maistiaisia.

Salpalottien muistomerkki Virolahden Bunkkerimuoseolla.

Kauttamme saa tilattua Lotta Svärd hautareliefejä. Taarinvuoren iv-tornissa jatkosodan aikana valvontavuoroaan suorittamassa ollut Iv-lotta Saara Kauppila menehtyi salaman iskiessä torniin. Miehikkälän sankarihautausmaalla hänen hautakiveen kiinnitettiin Lotta Svärd reliefi juuri Kaatuneitten muistopäivän edellä. Mukana oli lotan omaisia ja yhdistyksen puheenjohtaja. Kiinnityksen suoritti Miehikkälän Sotaveteraanien puheenjohtaja.
Kaatuneitten muistopäivänä yhdistyksemme edustajat osallistuivat Lappeenrannassa vietettyyn kentältä löytyneiden tuntemattomaksi jääneiden sankarivainajien siunaamistilaisuuteen. 50 vainajaa pääsi kotimaan multiin.
Yhdistyksemme jäseniä mahdollisuus tilata tilaisuuksiin; esitelmiä,musiikkia,lausuntaa...palvelu- ja hoivakodeille, kouluille jne. Kuva 18.5 Klamilan tilaisuudesta Pyölinmäellä.
Olimme avustamassa Suomen Salpa dokumentin kuvauksissa. DVD on myynnissä Miehikkälän Salpamuseolla 25,- hintaan.
Oma kehittelemämme Lotan Kapsäkkihartaus on palvellut monia useissa tilaisuuksissa ja hetkisen sen äärellä hiljentyen on saanut voimia jatkaa matkaa....
Kesäretki Rautjärvelle Simo Häyhän museolle ja Pulsaan vanhalle rautatieasemalle 25.6 sujui leppoisissa tunnelmissa.Päivä sisälsi monenlaisia elämyksiä ja kokemuksia! Yhteiskuva otettiin Pulsan aseman seinustalla Evakko-muistolaatan vierellä. Mukana oli yksi henkilö,joka 3-vuotiaana lähti evakkomatkalle ko asemalta.
Salpavaellus 2019 järjestettiin Lappeenrannassa. Yhdistyksemme Lottakanttiini palveli osallistujia,oppaita ja MPK:n edustajia Rutolan salpamajalla la 29.6.19. Perinnetunnelmaan hirsimajassa päästiin vaellukseen osallistuneen perinneasuun sonnustautuneen salparakentajia kunnioittaneen nuoren miehen kanssa."Kätkössä honkien ol lottakanttiini,kahvia tarjoili siel Kaakonkulman perinnelotat...." Mukava tunnelma!
"Lottakuoromme" harjoitteli ennen Perinnekenttähartautta Miehikkälän salpamuseolla 31.7.19.
Ev Kempin muistomerkillä vietettiin tilaisuutta 4.8,päivää ennen everstin syntymäpäivää. (synt. 5.8.1893) Vieraina Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekillan jäseniä. Veteraanikuoro juhlisti ohjelmaa esityksillään. Tästä tehtäneen vuosittainen perinne!
4.8 oli Tyrjän voiton päivä ja ev Kempin haudalle Kouvolaan kävi useita vuosia ko päivänä joku viemässä pietaryrttejä,kunnes kukkientuojaa ei enää näkynyt. Yhdistyksemme jatkaa tätä perinnettä ja tänä vuonna kukat laskettiin tilaisuuden yhteydessä everstin muistomerkin lähellä olevalle Tyrjän rykmentin muistokivelle,jolla JR7 kunnioittaa ensimmäistä komentajaansa.
Kuutamoyö ja yllä tähtitaivas...elokuun lämmin yö. Koskettava tunnelma toi kunnioitusta ja kiitollisuutta iv-lottia kohtaan,jotka jaksoivat päivästä toiseen,yöstä seuraavaan valvoa rakkaan kotimaamme ilmatilaa talvi- ja jatkosodan aikana. Kuvassa klo 01-03 puheenjohtajan kanssa vartiovuorossa ollut Anneli Mässeli Pyterlahdesta.
Jouko Törmälän kokoama Lottalauluja kirja on meillä ahkerassa käytössä. Viimeksi Reetta Värri säestäjänään Aulis Hietala esittivät kirjasta kaksi laulua Virolahden Iv-torni tapahtumassa Pyterlahdella. Kirjaa on yhdistyksellämme vielä muutama kpl myynnissä.
Iv-tapahtumassa perinnelottamme kokivat mieliinpainuvan tunnelman saapuessaan vanhan kuorma-autonlavalla tilaisuuteen! Suuret kiitokset autonomistajalle/kuljettajalle!
Kiitämme yhteistyökumppaneitamme Miehikkälän Kappeliseurakuntaa ja Miehikkälän sotaveteraaneja hyvästä yhteistyöstä ja mieliinpainuneista Perinnekenttähartauksista Miehikkälän salpamuseolla. Toivottavasti perinne jatkuu!
"Kummiupseerimme" vänrikki Roosa-Olivia Kallio vieraili Kaakonkulmalla poikaystävänsä Hanneksen kanssa. Hän oli luovuttamassa salpaleijonakiveä viimeisen RUK: kurssin parhaalle naisupseerikokelaalle. Käynti bunkkerimuseolla yhdistyksen salpalottien muistomerkillä. Illan kruunasi Ravijoen Vahtivuoren avajaiset. Toisena päivänä salpamuseoon tutustumisen jälkeen sinetöitiin ystävyys kädenpuristuksella aidolla salpaleijonakivellä Taavetintien varrella.
RUK kurssin 254 Feniks paras naisupseerikokelas Jenni Sari Annika Salomaa vastaanotti lahjoittamamme salpaleijonakiven päätöstilaisuudessa 30.8.19. Puheenjohtajan kanssa kiveä oli luovuttamassa kurssin 252 lahjoituksen saanut vänrikki Roosa-Olivia Kallio.
Tilaisuus Kentälle jääneet sotavainajamme toi Virojoen Rajasalin täyteen väkeä. Kanttiinin tuotto on lahjoitettu etsijäryhmä Karjalan Vallille toiminnan tukemiseksi.
Taipaleenjoen Terenttilässä paljastimme uuden muistomerkin Hiekkakuoppa-korsulla 27.9.19. Matkalla oli mukana 14 henkilöä. Kuvasta puuttuu yksi jäsenemme. Saimme matkalla kaksi uutta jäsentä,jotka kiitollisina otimme vastaan. Kolmen päivän aikana tutustyumme useisiin kohteisiin,Järisevä,Kaarnajoki,Kirvesmäki,Jylhän haavoittumispaikka,Haavisto-korsu,Kenttähautausmaa ja Taipaleen risti. Sää suosi ja koimme monia elämyksiä matkalla.
Koimme upean hetken! Nöyrän kiitollisina palasimme Tampereelta liittojuhlasta Vuoden teko-kunniakirja mukanamme. Kiitollisuus ja liikutus täyttivät mielemme. Tämä rohkaisu ja kannustus auttaa jatkamaan eteenpäin. Kiitos kaikille jotka valintaan ovat vaikuttaneet!
Kun on juhlan aika niin silloin täytyy iloita! Saamamme huomionosoitus auttaa jaksamaan eteenpäin.
Lahden Lottaperinteen vieraat bunkkerimuseon lottanurkkauksessa Virolahdella. Puku on yhdistyksemme oma ja Lotta Elsa Vanhalan taulun olemme lahjoittaneet museolle. Lotta Svärd logo on ollut aikoinaan Klamilan Lottalan seinällä.

Kiitämme nöyrin mielin Sotavainajien muiston vaalimisyhdistystä ja Viipurin Seurakuntaa mahdollisuudesta osallistua kunniakujalla sotavainajien kotimatkalle siunaamistilaisuuteen Viipurin Pietari Paavalin kirkossa 15.10.19. Samalla kunnioitimme KEK.ssa työskennelleitä urheita lottia. Kuvassa Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen ja Viipurin seurakunnan kirkkoherra Vladimir Dorodnyj. Sotavainajien muisto on ikuinen.

Viipurin kirkon tunnelmaa 15.10.19.

Viipurin kirkon tunnelmaa 15.10.2019. Kuva Hannu Lindroos.

Jäsenretkellä Haminaan 19.11.19 tutustuimme Haminan Ortodoksisen Seurakunnan ikonipiirin näyttelyyn kirjastolla. Jäsenemme Anne Parkko kertoi näyttelystä ja omasta kiinnostuksestaan maalaamiseen. Kirjaston toisessa salissa oli yli 600 Oiva Toikan lasilintua. Kahvit nautimme kirjastokahvila Kertussa ja retken päätteeksi kävimme sytyttämässä kynttilän ev Kempin muistomerkillä Lupinlahdella.
Ensimmäiset pikkulottamme löytyivät Haminan Pappilansalmen koululta,jossa 22.11 vietettiin Veteraani ja minä syyskauden loppuhuipennustilaisuutta. Liittyy sotaveteraaniliiton kirjaseen/cd. Ihanat pikkulotat lauloivat kirjassa olevan Pikkuinen lotta-laulun ja se sykähdytti sydänjuuria myöten ainakin "puvustajan".
Tuusulan Lottamuseolla löytyy nyt myös Miehikkälän Lotta Svärd kahvikuppi. Lahjoittaja Leena Tylli Miehikkälästä. Kun käyt museolla käyppä kurkkaamassa!
Olemme hankkineet Miehikkälän ja Virolahden Iv-tornien paikoille muistolaatat. Miehikkälä:Hurttala.Muurola ja Kirkonkylä. Virolahti: Eerikkälä ja Nopala. Virolahden Pyterlahdella ja Klamilassa on näköistornit.
Lahjoitimme yhdessä Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Killan kanssa Simo Häyhä puureliefin Hoikulle,jossa "Simuna" nukkui pois. Toisen samanlaisen luovutimme Rautjärven Simo Häyhä museolle. Reliefit on valmistanut jäsenemme taiteilija Risto Pesu Miehikkälästä
Viime vuonna syyskuussa järjestimme ohjelmallisen vierailun Kaunialan sairaalalle,jossa asukkaana on veteraaniystävämme Unto Poutala 101 v. Mukana oli Miehikkälän Laulu-ukkojen ryhmä.
Yksi hankkimistamme muistomerkeistä on Taipaleenjoen Terenttilässä Haavisto-korsulla. Willimiehen jäljillä blogista löytyy kaikki laittamamme ja hoidossa olevat muistomerkit ja laatat.
Kun Suomessa oli kuumimmillaan PÖNTTÖTALKOOT mekin osallistuimme siihen. Jäsenemme Risto Pesun verstaalla valmistui 8 pönttöä,joista 5 kiinnitettiin ev Kempin "muistomerkki-puistoon" Haminan Lupinlahdelle. Joka vuosi ainakin osassa pöntöistö on ollut asukkaitakin.
Vuosikokoukseen kokoon saatu "Kaakonkulman laulavat lotat" ryhmä antoi ensiesityksensä ja kvartetin lisäksi jatkossa saadaan mukaan varmasti lisää laulajia. Tämä on ollut toiveena jo yhdistyksen perustamisesta lähtien!
Talvisodan 80 v päättymisen muistomatkalla 13.3.20 Taipaleenjoen Terenttilässä Hiekkakuoppa-korsulla yhdistyksen puheenjohtaja ja jäsen Marjatta Huiskonen,jonka isä Unto Poutala talvisodassa taisteli ja haavoittui ko paikalla. Mukana matkalla kuusi yhdistyksen jäsentä.
Perinteinen Kenttähartaus-tilaisuus Miehikkälän Salpamuseolla sai ennätysmäärän yleisöä mukaan! Miehikkälän Sotaveteraanien ja Miehikkälän Kappelisrk järjestämässä hartaudessa olimme joukolla kahvitusapuna! Tämä on perinne jota jatketaan!
Virolahden bunkkerimuseolla avattiin Erämaa-polku 29.8.20 tapahtuman ohjelmassa. Ennen reitille lähtöä laski yhdistyksemme jäsen pikkulottana toiminut Marjatta Pohju kukat Salpalottien muistomerkille. Erämaa-alueelta haettuun kiveen on kiinnitetty uusi laatta vioittuneen tilalle. Ohjelmassa oli myös mahdollisuus katsoa Keijo Skipparin voitokas lyhytelokuva Rintamalotta,joka kertoo lotta Elsa Vanhalasta eli Lotta Lunkreenista. Hän toimi muonituslottana välirauhan aikana Virolahdella erämaa-alueella.
Ylämaan entisellä kunnantalolla järjestämämme kanttiini la 10.7.21 sai hyvän vastaanoton. Väkeä kävi ja ilahduttavan paljon myös nuoria. Ikkunassa on lotta-aiheinen näyttelymme vielä ainakin viikon. Kuumuus ei haitannut kun aihe oli läheinen!
Keskipäivän Kenttähartaus Virolahdella Laurin luontokirkolla sai hyvän vastaanoton. Helteestä huolimatta tuli väkeä paikalle. Hartauden piti kenttärovasti Ilpo Parviainen ja ehtoollisessa oli avustajana sotilaspastori Juuso Sikiö. Tunnelma oli harras ja metsän keskellä tunnelma koskettava. Kanttiini kahvitti hartauden jälkeen ja väki viihtyi.
Lotat linjalla tapahtuma Miehikkälän salpalinjamuseolla 25.9.21 sai hyvän vastaanoton.Miehikkälän Museotoimi ja Maukkaat pidot meidän kera järjestäjinä. Soppatykkimme porisi ja maukasta hernerokkaa meni kaupaksi. Päivän ohjelma oli monipuolinen ja kattava.Kiitoksemme vierailijoille ja Kenttäposti-konttorilla asioineille sekä yhdistyksemme talkoolaisille. Suurin kiitos museotoimelle ja kahvilalle,jotka pyysivät meidät mukaan! Yhteistyö on voimaa!